Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN “Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale Ruhu” Konulu Konferans Verdi

20 Mart 2019 Çarşamba

18 Mart Çanakkale Destanının 104. yıldönümü dolayısıyla Yüksekokulumuzda Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, tarafından “Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale Ruhu” konulu konferans verildi.

Programda Rektörümüz, Mehmet Akif ERSOY’un hayatı, Çanakkale destanı ve ruhunu anlattı.

İstiklal Marşı’nı bu millete armağan etmiş olan Mehmet Akif’i, özellikle yeni neslin yakından tanıması gerektiğini ifade eden Rektörümüz, “O, memleketin dert ve sıkıntılardan kurtulmasında halkın ve gençliğin eğitiminde ileri sürdüğü görüşleri ve fikirleri ile mükemmel bir rehber, gerçek bir eğitimcidir. Mehmet Akif Ersoy, fikirleri, yaşamı ve mücadeleleri ile gençliğimize rol model olarak sunulacak bir kişiliktir.” dedi.

Dönemin olayların hepsinin Akif’te şu veya bu şekilde etkileri olduğunu söyleyen Rektörümüz, Mehmet Akif’in hayatını bu çerçevede sundu.

Dini ilimlere hâkim olan Akif’in, üç dil bildiğini, sanata ve spora çok meraklı olduğunu ifade eden Rektörümüz, “Güreş, atletizm, yüzme sporlarıyla ilgilenen Akif, boğazı karşıdan karşıya defalarca yüzmüştür.  Kilometrelerce yürüme, saatlerce kürek çekme, iyi bir binici özellikleri vardır. Neyzen Tevfik’ten ney dersleri almış. Hüsn-ü Hatla da ilgilenmiştir.” dedi.

Akif’in, haksızlığa ve baskıya isyan eden, asıl davası hakikati ifade etmek ve hakkın yanında olan bir kişiliğe sahip olduğunu aktaran Rektörümüz, ‘Zulmü Alkışlayamam’ isimli şiirinde Akif’in bu durumu dile getirdiğini söyledi.

Rektörümüz, Akif’in dostluğa ve sözleşmelere son derece önem veren bir kişilik olduğunu ve sözüne kıymet vermeyenlere ve sözünü tutmayanlara insan nazarıyla bakmadığını ifade etti.

Akif’ten başka Çanakkale Destanı’nı ebedileştiren ikinci bir kişi olmadığını belirten Rektörümüz, “Akif, Necid çöllerinde Çanakkale’nin hissiyatını içinde hissetmiş ve Çanakkale Destanı’nı yazmıştır. Çanakkale Destanı, hem milli, hem dini, hem de edebi bir metindir.” diye konuştu.

Çanakkale ruhundan da bahseden Rektörümüz, “ Çanakkale'deki ruh vatandır, İslam’dır, zaferdir ve bayraktır, hürriyettir, Allah’tan başka hiçbir varlığa boyun eğmeme iradesidir, anaların duasıdır, eşlerin hasretidir, yavukluların elini yüreğine basmasıdır, evlatların yetimliğidir. Ve bütün bunlara vatan için, bayrak için, Kur’an için, İslam için katlanılmasıdır. Çanakkale 10 bin, 20 bin, 100 bin değil, dile kolay, tam 250 bin canı şehit vererek kurulan bir settir. Çanakkale bir bilinçtir. Vatanın, bayrağın üzerine geleni bilmektir.  Çanakkale’de bir İslam vatanının üzerine gönderilen askerlerin yine Müslümanlar arasından devşirildiğini bilmektir Çanakkale bilinci. 100 yıl sonra Çanakkale bir iç hesaplaşmadır. Biz kimiz ve neden bu şekilde darmadağınığız, neden kan ve gözyaşı hep Müslüman coğrafyadadır sorusunu sormaktır Çanakkale.” dedi.

Ülke olarak Çanakkale ruhunu ebediyete kadar yaşatmamız gerektiğini ifade eden Rektörümüz, “Çanakkale’den günümüze ruh nakli yapmalıyız. Çünkü insan bir ruhla diri olur. İçimizde hangi ruh dolaşıyorsa onun diriliğini yaşarız. Bizler bu ruh nakline hazır mıyız? Bunu herkes kendine sormalıdır.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Rektörümüzün konuşmasının ardından bahçedeki öğrencilerle sohbet etti ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Programa, akademik ve idari personelimiz ile çok sayıda öğrenci katıldı.